Επίθετα του χωριού και η σημασία τους

Παρακάτω βλέπουμε τα περισσότερα επίθετα του χωριού και όσες πληροφορίες μπόρεσα να συγκεντρώσω σχετικά με την πιθανή καταγωγή του ονόματος και την σημασία τους.

 

Αρδαλάς- το πιθανότερο σενάριο είναι να προέρχεται απο το τουρκικό όνομα Ardalan το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.Ίσως ήταν τούρκος υπήκοος ή κάποιος που το δόθηκε αυτό το παρατσούκλι.

Αγγελής – Προέρχεται απο το βαπτιστικό όνομα Άγγελος και σημαίνει αυτός που έφερνε τις ειδήσεις , ο Αγγελιοφόρος.

Ανυφαντής – Προέρχεται απο τον επαγγελματία υφαντή όπως βλεπουμε στους κατοίκους του χωριού υπήρχε ο Υφαντής Μήτρος ο οποίος εξασκούσε το επάγγελμα του Υφαντή.Η καταγωγή εμφανίζεται κυρίως στην Εύβοια.

Αλεξάκης – Επίθετο προερχόμενο απο την πελοπόννησο.Πολλοί γνωστοί Υποστράτηγοι και Οπλαρχηγοί είχαν αυτό το επίθετο.Επίσης στην Καθολική Μονή της Παροικίας αναφέρετο το 1674 ο Μανώλης Αλεξάκης 40 ετών με την ιδιότητα του έμπορα.Λογικά το Αλεξάκης άλλαξε και έγινε Αλεξίου.

Βαγενάς – Έτσι ονομαζότανε οι τεχνίτες βαρελιών τα παλιά χρόνια.Με τους πιο ξακουστούς μαστόρους να προέρχονται απο την Ήπειρο. Ο Meyer την ετυμολογεί από το σλαβ. vagan “ξύλινη γαβάθα”. Πιθανώς από το <μεσν. λατ. vagna

Βλαχόπουλος – Σήμαινε ο Βλαχόφωνος ,αυτός δηλαδή που είχε βλάχικη προφορά.Επίσης σήμαινε ο νομάδας ή ο αγροίκος.Άλλάξε σε Βλάχος το πιο πιθανό.Ώς επίθετο εμφανίζεται απο πολύ παλιά σε Μάνη,Πελοπόννησο ,Σέρρες και άλλα μέρη της Ελλάδας.

Γιαννουλάκης – Κύρια καταγωγή του επιθέτου είναι η Λακωνία.Εμφανίζεται σαν επίθετο όμως και στην Κρήτη σε εκλογικό κατάλογο των Μαρμάρων το 1844 με το όνομα Γιαννουλάκης Ιωάννης και ιδιότητα έμπορος.Μετέπειτα άλλαξε σε Γιαννουλάκος.

Γούσιος – Συνήθιζαν έτσι να προφέρεται στην Ηπειρωτική διάλεκτο το όνομα Γεώργιος.Συνήθως το πρέφεραν σαν Γούσιος ή Γούσιας.Η κύρια καταγωγή του επιθέτου είναι η Γαλάτιστα.Το επίθετο εμφανίζεται όμως πίσω στα βυζαντινά χρόνια μέσω μισθοφόρων της Βυζαντινής αριστοκρατίας ώς Γκούσκος–gousho.

Δήμος – Δημόπουλος – Κύρια καταγωγή του επιθέτου φαίνεται η Πελοπόννησος.Ίσως προέρχεται απο την αρβανίτικη λέξη dim που σημαίνει καπνός.

Δασκάλου – Πιθανώς επαγγελματικό επίθετο που δόθηκε με την ιδιότητα του Δασκάλου

Εύζωνας – Προκύπτει απο το αρχαιοελληνικό επίθετο Εύζωνος που παράγεται απο τις λέξεις ευ + ζώνη και σημαίνει ο καλά ζωσμένος.Πιθανή καταγωγή Πελοπόννησος.

Κανίστρας- Ο κατασκευαστής κάνιστρων, 1. πλατύ και άβαθο καλάθι· πανέρι,2. εξάρτημα ανυψωτικού μηχανήματος, όπου τοποθετούνται τα υλικά που μεταφέρονται. < αρχ. κάνιστρον.

Καλαντζής – Παρέμεινε απο το επάγγελμα του κασσιτερωτή ή γανωματή που εξασκούσε κάποιος πρόγονος πιο παλιά και προέρχεται απο την Τούρκικη λέξη kalay – kalayci.Υπήρχε και Καλαντζόπουλος στο χωριό και έιναι με καταγωγή απο πελοπόννησο στην οποία συνήθιζαν να προσθέτουν την κατάληξη -πούλος ή -όπουλος.

Καλόγηρος – Απο την ιδιότητα κάποιου προγόνου ο οποίος τύχαινε να είναι μοναχός ή καλόγερος.Επίσης πιθανή εκδοχή είναι και η μοναχικότητα που χαρακτήριζε κάποιο συγκεκριμένο πρόγονο.Η πιο παλιά καταγωγή του επιθέτου φαίνεται στην Έυβοια το 1474.

Κεραμίδας – Το επάγγελμα που εξασκούσε κάποιος πρόγονος , κεραμοποιός.Συνήθιζότανε να αλλάζει ο τόνος σε κάποια επίθετα,δηλαδή αντί για κεραμιδάς έγινε κεραμίδας.

Κοφίνας – Πιθανώς δόθηκε απο κάποιον κατασκευαστή καλαθιών ή κατασκευαστή κοφινιών , τα οποία ήταν εργαλέια ψαρέματος .Στην αρχαία το κοφίνι ονομαζότανε Κόφινος.

Κράβαρης – Πιθανότεροι εκδοχή του επιθέτου είναι η καταγωγή απο τα Κράβαρα Ευρυτανίας μιας και απο εκέι προέρχονται σχεδόν όλα τα επώνυμα αυτού του τύπου.πχ Κραβαρίτης ,κραβαρούσης κλπ.

Λάζος – συνήθως δινότανε σαν υποκοριστικό του βαφτιστικου ονόματος Λάζαρος.Συναντάται κυρίως στην κεντρική Ελλάδα.

Λεπενίτσας – Ίσως κάτοικος του χωριού Λεπενίτσα -καινούργια ονομασία Ανθούσα Καλαμπάκας.

Λιάπας – Από το αλβ. Lab-I, ο κάτοικος της Λιαπουριάς, η περιοχή γύρω από τη Χειμάρα.

Λαφαζάνης – Απο την τουρκική λέξη lafazan που σημαίνει ο φλύαρος, ο καυχηματίας.

Μαυρογιάννης – Απο τις σύνθετες λέξεις Μαύρος + Γιάννης.Επίσης μια εκδοχή θέλει να προκύπτει το επίθετο απο μισθοφόρους στρατιώτες των βαλκανικών πολέμων -anzolo mavrojani

Μπλέτσας – Απο το Αρβανίτικο Blec που σημαίνει ο κάτοικος της πεδιάδας ,ο πεδινός.

Παπαδάκης – Η καταγωγή είναι κυρίως Κρητική ,με αρκετές οικογένειες με αυτο το επίθετο να διαμένουν ακόμα στο νησί.

Ρήγας – Απο το Νεοελληνικό Ρήγας που προέρχεται απο το ελληνιστικό ρηξ και σημαίνει ο βασιλιάς.

Σπαθής – Επίθετο που εμφανίζεται στα Κλασικά Βυζαντινά χρόνια.

Σπυρόπουλος – Απο το όνομα Σπύρος και την κατάληξη -όπουλος.Καταγωγή κυρίως Πελοποννήσου και σημαίνει ο Γιός ,ο Απόγονος.

Στεργιαλής – Επίθετο που συναντάται κυρίως στην Ροδόπη

Τέγος και Τεγόπουλος – Προέρχεται απο το βαπτιστικό όνομα Στέργιος και κυρίως η καταγωγή τους είναι απο Βόρεια Ελλάδα.

Φουσίας – απο την Αρβανίτκη λέξη fushe-a που σημαίνει ο πεδινός ο καμπίσιος

Χαλκούς – Κληρονομικό απο κάποιον τεχνίτη πρόγονο που ασχολούταν με χάλκινες κατασκευές.

Χασιώτης – Ονομαζότανε οι χασιώτες δουλοπάροικοι στα Τούρκικα τσιφλίκια.

 

Κύριες περιοχές που εμφανίζονται τα περισσότερα επίθετα είναι η Πελοπόννησος και η Κρήτη ,πιθανολογώντας με αυτό το δείγμα ότι οι κάτοικοι μετατοπιστηκαν στη Θεσσαλία είτε απο τις αβάσταχτες Τούρκικες φρικαλεότητες είτε απο κάποια πανδημία.

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Διαχειριστή. Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.