Ψάρεμα με “σουλπί”

Ένας έυκολος τρόπος ψαρέματος ήταν το ψάρεμα με σουλπι.Το σουλπί ήταν συνήθως ένα τετράγωνο τελάρο απο τάβλες όπου στον πάτο του ήταν τοποθετημένη σίτα ,η οποία ανάλογα με την διάμετρο των τρυπών της κρατούσε ψάρια που δεν χωρούσαν να περάσουν απο αυτή αλλα και μεγαλύτερα .Το σουλπί τοποθετουνταν σε μέρη που το νερό σχημάτιζε φυσικό η τεχνητό μικρό καταράκτη και τα ψάρια ακολουθώντας τη ροή του ποταμού ,έπεφταν στο τελάρο το οποίο αποτελούσε το σουλπί και εγκλωβιζόταν. Στην αρχή το καλάθι αυτό πλεκόταν με κλαδιά του δέντρου λυγαριά.Για το πλέξιμο χρειαζόταν μεγάλη επιδεξιότητα ,μιας και έπρεπε να είναι πολυ γερή κατασκευή ώστε να αντέχει την συνεχομενη πίεση του νερού αλλα και την ποσότητα των ψαριών που θα τύχαινε να πέσουν μέσα και να παγιδευτούν.Σε φυσικούς μικρόυς καταράκτες ,η εγκατάσταση του σουλπιού ήταν μια σχετικά εύκολη υπόθεση.Όταν όμως έπρεπε να κατaσκευαστεί χειρονακτικά το μεγάλο V,όπως μοιάζει το όλο σχήμα της κατασκευής ,τότε χρειαζόταν πολλές πέτρες και ώρες δουλειάς.Η κατασκευή ξεκινούσε απο τις δύο άκρες του ποταμού και σταδιακά μετα απο μερικές δεκάδες μέτρα οι άκρες αυτές άρχιζαν να πλησιάζουν και 5 μέτρα πρίν το τέλος περίπου να στενέυουν για 70 με 80 πόντους περίπου.Στο τέλος αυτού του λαιμού στηνόταν το σουλπί.Άφού κάρφωναν δυο ξύλα με απόσταση όσο ήταν το πλάτος του σουλπιού, στερέωναν το σουλπί στη συνέχεια σε αυτά τα δυό ξύλα.Το πάνω μέρος απο το σουλπί σκεπαζόταν με ξύλα και κλαδιά ιτιάς για να προστεύει κυρίως τα ψάρια που έπεφταν απο τον καυτό ήλιο και δεύτερον απο τους ψαροφαγάδες που έκαναν ατέλειωτες επιδρομές μιάς και το σουλπί ήταν ένας ξεκούραστος τρόπος γιαυτούς να βρίσκουν το φαγητό τους.Το σουλπί στηνόταν μιά φορά και μπορεί να έμενε έτσι στημένο για μέρες ή και βδομάδες ακόμα.Το σουλπί ψάρευε όλη την ημέρα και γιαυτό ο ψαράς το επισκεπτόταν 3 με 4 φορές κατά την διάρκεια της ημέρας αλλα και της νύχτας ακόμα.Γιατί τα μεγάλα ψάρια που καταλάβαιναν ότι η στάθμη του ποταμού αρχίζει να πέφτει προτιμούσαν να μετακινούνται νύχτα για να βρούν πιο βαθιά νερά ,προφυλασόμενα απο τους άπειρους κινδύνους που παραμόνευαν την ημέρα.Η εποχή που κατασκευάζονταν το σουλπί ήταν συνήθως απο τα τέλη της Άνοιξης και αρχές Καλοκαιριού ,μιας και εκείνη την χρονική περίοδο τα νερά του ποταμού αρχίζουν να λιγοστεύουν και τα ψάρια εξαναγκαζόμενα να κινηθούν καθοδικά στη ροή του ποταμού ώστε να βρούν πιό βαθιά νερά έπεφταν χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση στο σουλπί.Η απόδοση σε ψάρια σε ένα σουλπί μπορούσε να φτάσει και τα 20 κιλα ημερησίως.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Διαχειριστή. Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.